Ciasto Baunty

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Dla wielbicieli wiórków kokosowych i batoników baunty

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt na średnią blachę:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki kakao
    1 szklanka miałkiego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Masa kokosowa
    300 g wiórek kokosowych
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru (może być trochę więcej)
    3 łyżeczki żelatyny

    ciastka pepitki - 3 duże paczki
    czekolada 1/2 tabliczki
    4-5 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto baunty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.

    .
  • 2. Wiórki gotujemy na małym ogniu w mleku i z cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli szybko wpiją mleko to można je uzupełnić (muszą się porządnie "opić" mlekiem).
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić.
  • 3. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku.
    Ciasto schładzamy.

Porady

Najlepsze jest następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować