Ciasto bananowe (chlebek bananowy)

4 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto bananowe, czy chlebek bananowy. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje.
Dodatkowo robi się je łatwo i szybko.
Kiedy zalegają w domu dojrzałe banany, takie ciasto jest idealnym rozwiązaniem.
Fajnie sprawdzi się na słodkie śniadanie, posmarowane kremem czekoladowym,
lub domową konfiturą.
Wierzch ciasta posypany jest posiekaną czekoladą i orzechami i to jest strzał
w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto smakuje obłędnie.
Piekłam w keksówce 31x11

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 większe banany
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g. czekolady deserowej
    garść orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Bananowiec

Ciasto bananowe (chlebek bananowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 1. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski.
    Dodać jajka i olej. Wszystko zblendować na gładką masę.
    Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej
    papierem do pieczenia.

    Czekoladę i orzechy posiekać nożem. Posypać wierzch ciasta.
  • Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować