Chlebek bananowy

4.75 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe do zrobienia, a jakie pyszne ciasto :)

Wystarczy kilka bardzo dojrzałych bananów, których nikt już nie chce jeść, chwila mieszania i gotowe.

Aby wzbogacić smak chlebka, do ciasta można wrzucić posiekaną czekoladę lub orzechy. Zawsze wyjdzie smacznie :)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka

    1 szkl cukru

    200 ml oleju

    4 banany

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    2,5 szkl mąki pszennej

    szczypta soli

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bananowiec

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka chwilę ucierać, dodać cukier, olej, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Zmiksować do połączenia składników.

    Osobno wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wlać masę jajeczno-bananową. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do dużej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka.

Porady

Aby wzbogacić smak chlebka, do ciasta można wrzucić posiekaną czekoladę lub orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować