Ciasto amoniakowe ze śliwkami i borówkami

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To proste, sezonowe i pyszne ciasto na kruchym amoniakowym spodzie

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

    ciasto amoniakowe:

    2,5 szklanki mąki
    200 g masła/margaryny
    1 całe jajko klasa "M"
    ok 1/2 szklanki cukru
    3 spore łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka amoniaku

    ok 1 kg śliwek
    1/2 szklanki borówki amerykańskiej
    1 łyżka cukru

    dekoracja:

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto amoniakowe ze śliwkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na dwie części jedną większą oraz jedną mniejszą. Większą rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w nagrzanym piekarniku 10 min w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód kładziemy połówki śliwek pozbawionych pestek i osypujemy borówkami. Wierzch śliwek posypujemy cukrem a z pozostałą mniejszą część rozwałkowujemy i tniemy na paseczki które układamy po ukosie w formę kratki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jakieś 45 - 50 min. tak by ciasto przybrało ładny słomkowy - złoty kolor. ( czas pieczenia zależy od piekarników jakie mamy i użytej blaszki ). Upieczone ciasto wyciągam do przestygnięcia a gdy przestygnie to obficie posypuję wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować