REKLAMA

Ciasto amoniakowe ze śliwkami i borówkami

wyświetlono: 358 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To proste, sezonowe i pyszne ciasto na kruchym amoniakowym spodzie

opublikowany: 13.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

    ciasto amoniakowe:

    2,5 szklanki mąki
    200 g masła/margaryny
    1 całe jajko klasa "M"
    ok 1/2 szklanki cukru
    3 spore łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka amoniaku

    ok 1 kg śliwek
    1/2 szklanki borówki amerykańskiej
    1 łyżka cukru

    dekoracja:

    cukier puder do oprószenia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na dwie części jedną większą oraz jedną mniejszą. Większą rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w nagrzanym piekarniku 10 min w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód kładziemy połówki śliwek pozbawionych pestek i osypujemy borówkami. Wierzch śliwek posypujemy cukrem a z pozostałą mniejszą część rozwałkowujemy i tniemy na paseczki które układamy po ukosie w formę kratki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jakieś 45 - 50 min. tak by ciasto przybrało ładny słomkowy - złoty kolor. ( czas pieczenia zależy od piekarników jakie mamy i użytej blaszki ). Upieczone ciasto wyciągam do przestygnięcia a gdy przestygnie to obficie posypuję wierzch cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE