Ciasto ala delicja

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i proste dla fanów ciastek Delicji - ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    3 jajka

    0,5 szklanka cukru

    3/4 szklanki mąki tortowej

    szczypta soli



    SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

    500 g białego sera ( może być z wiaderka )

    4 jajka

    1 szklanka cukru

    1 budyń śmietankowy

    1 szklanka mleka



    SKŁADNIKI NA MASĘ Z JABŁEK:

    4 jabłka, średnie

    1 opakowanie galaretki pomarańczowej



    SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

    85 g masła lub margaryny

    1 łyżka wody

    1 czubata łyżka kakao

    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ala delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z powstała wcześniej masą tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykłą należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
    Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy.
    Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia.
    Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek.
    Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Studzimy i polewamy nią wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Delicje Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować