Ciasto a'la prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt czekoladowy:
Ubić białka na sztywno, dodać pozostałe składniki i przygotować ciasto biszkoptowe. Piec 20 minut w temp. 180oC.
2. Ciasto z wafelkami:
Ubić białka z cukrem. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180oC.
3. Masa kawowa:
Wymieszać połowę mleka z budyniem, mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mieszankę i ugotować budyń. Kiedy ostygnie, zmiksować go z masłem, dodać kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i zmiksować na gładki krem.
4. Na ciemne ciasto z wafelkami nałożyć krem kawowy , na krem ułożyć biszkopty i znów nałożyć krem zostawiając trochę na wierzch cista. Następnie nakryć go biszkoptem czekoladowym i posmarować resztą kremu kawowego. Następnie na krem położyć brzoskwinie i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na noc.
Porady
To ciasto można także zrobić bez biszkoptów pomiędzy masą,
Można także brzoskwinie i galaretkę zastąpić polewą czekoladową.
Komentarze