Ciastka sezamkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko, następnie dodać zimne pokrojone masło, białko, żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, miód i uprażony na suchej patelni sezam.
2. Po dodaniu zimnego sezamu wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Z ciasta uformować walce, zawinąć w foli spożywczą.
3. Walce z ciasta włożyć do zamrażarki na 40 minut.
4. Stożki pokroić na 0,5 cm plastry i delikatnie spłaszczyć dłonią.
5. Ciasteczka posmarować roztopionym masłem i posypać nie uprażonym sezamem.
6. Piec w temperaturze 180 C przez 16 minut.
Porady
Ciastka najbardziej kruche są kilka dni po upieczeniu.
Komentarze