Ciastka sezamkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciastka są bardzo aromatyczne i powodują, że nie można ich przestać jeść.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 220g mąki pszennej
    40g mąki krupczatki
    180g masła
    100g cukru kryształ
    40g cukru pudru
    2 żółtka
    1 białko
    2 łyżki cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    18 łyżek sezamu + do posypania ciasteczek przed pieczeniem
    3 łyżki miodu
    3 łyżki roztopionego masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka sezamkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    1. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko, następnie dodać zimne pokrojone masło, białko, żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, miód i uprażony na suchej patelni sezam.
    2. Po dodaniu zimnego sezamu wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Z ciasta uformować walce, zawinąć w foli spożywczą.
    3. Walce z ciasta włożyć do zamrażarki na 40 minut.
    4. Stożki pokroić na 0,5 cm plastry i delikatnie spłaszczyć dłonią.
    5. Ciasteczka posmarować roztopionym masłem i posypać nie uprażonym sezamem.
    6. Piec w temperaturze 180 C przez 16 minut.


Porady

Ciastka najbardziej kruche są kilka dni po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować