- 4 średniej wielkości buraki
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, cukier i pieprz do smaku
- sok z jednej cytryny
- łyżka octu jabłkowego
- 4 liście trawy cytrynowej
- 2 łyżki masła
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Buraczki smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać, zalać osoloną wodą z zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką cukru. Ugotowane buraki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do podsmażonej cebuli dodajemy buraki i trawę cytrynową, smażymy na małym ogniu do wyparowania wody. Doprawiamy ( sól, cukier, pieprz) i przy końcu smażenia wlewamy sok z cytryny i ocet.
Porady
Należy dobrze podsmażyć cebulę aby nie była twarda.
Komentarze