Buraczki smażone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie pasują jako dodatek do obiadu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 4 średniej wielkości buraki
    - duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, cukier i pieprz do smaku
    - sok z jednej cytryny
    - łyżka octu jabłkowego
    - 4 liście trawy cytrynowej
    - 2 łyżki masła
    - 4 liście laurowe
    - 4 ziarna ziela angielskiego

Buraczki smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki smażone 1. Buraki obrać, zalać osoloną wodą z zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką cukru. Ugotowane buraki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do podsmażonej cebuli dodajemy buraki i trawę cytrynową, smażymy na małym ogniu do wyparowania wody. Doprawiamy ( sól, cukier, pieprz) i przy końcu smażenia wlewamy sok z cytryny i ocet.

Porady

Należy dobrze podsmażyć cebulę aby nie była twarda.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy