Ciastka warszawskie

4.47 (203 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    30 dag mąki
    20 dag masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka śmietany 18 %

    lukier:
    1 białko
    12,5 dag cukru pudru

    krem:
    1 jajko
    10 dag cukru kryształu
    1/4 szkl. mleka
    20 dag masła

    dodatkowo:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm wykrawać kieliszkiem kółeczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, za pomocą pędzelka smarować lukrem i piec na złoty kolor ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Lukier: białko utrzeć z cukrem na gładką masę.
  • 3. Krem: jajko utrzeć z cukrem, mleko zagotować i gorącym zalać utarte jajko. Mieszać do zagotowania. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus.
  • 4. Ciasteczka przekładać masą. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Porady

Ciastka można przechowywać w lodówce do tygodnia. Ciasteczka można obtoczyć w zielonych orzechach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować