Ciastka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm wykrawać kieliszkiem kółeczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, za pomocą pędzelka smarować lukrem i piec na złoty kolor ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
2.Lukier: białko utrzeć z cukrem na gładką masę.
3.Krem: jajko utrzeć z cukrem, mleko zagotować i gorącym zalać utarte jajko. Mieszać do zagotowania. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Na koniec dodać spirytus.
4.Ciasteczka przekładać masą. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Porady
Ciastka można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ciasteczka można obtoczyć w zielonych orzechach.
Komentarze