Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i sycące kapuśniaczki z ciasta drożdżowego są idealnym dodatkiem do barszczu wigilijnego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 60 dag mąki pszennej
    - 17 dag masła
    - 7 dag drożdży
    - 2 jajka + 3 żółtka
    - pól szklanki kwaśnej śmietany
    - 3 łyżki maślanki
    - cukier i sól do smaku
    - jajko do posmarowania kapuśniaczków
    Składniki na farsz:
    - 50 dag kapusty kiszonej
    - 50 dag grzybów leśnych
    - cebula
    - 2 marchewki
    - sól i pieprz do smaku
    - 2 łyżki smalcu

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć marchew na tarce i podsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną kiszoną kapustę i smażyć przez ok. 25 minut. Obrane i osuszone grzyby drobno posiekać i dodać na rozgrzana patelnie z wcześniej zrumienioną cebulką, smażyć do całkowitego odparowania wody. Drożdże rozkruszyć z cukrem, solą, odrobiną mąki i maślanką. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką dodać jajka, śmietanę, drożdże i zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm w kształcie prostokąta, nałożyć farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na mniejsze kawałki. Górę pasztecików posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać solą morską. Piec w piekarniku nagrzanym do 170̊̊ C przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy