Mój dwuletni synek uwielbia te zdrowe ciasteczka o niepowtarzalnym smaku.
Składniki:
35 dag muesli
15 dag błyskawicznych płatków owsianych
20 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 10 kropli olejku migdałowego
po 1-2 łyżki wiórków kokosowych, mielonych orzechów i rodzynek
Ciastka owsiane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy sypkie składniki: muesli, płatki owsiane, cukier, proszek
do pieczenia, a także bakalie i wiórki. Wbijamy jajka i wlewamy olejek. Dodajemy miękkie masło. Zagniatamy elastyczne ciasto.
2.Formujemy nieduże, podłużne lub okrągłe ciastka.Lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 1-cm odstępy. Pieczemy na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C (z zewnątrz powinny być rumiane, a w środku miękkie). Studzimy.
Gdy ciasto nie chce się kleić, należy dodać trochę masła lub margaryny i ponownie zagnieść. Ciastka należy trzymać w zamkniętym pudełku.
Komentarze