CIASTKA MIGDAŁOWO- ORZECHOWE

5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dobre ciasteczka z migdałami i orzechami, dzieci je uwielbiają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 150g masła
    3 niepełne szklanki mąki
    1 niepełna szklanka cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    3 żółtka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op.cukru waniliowego
    DODATKOWO:
    200g twardej marmolady
    70g pół na pół orzechy i migdały-posiekane (możemy dać same migdały lu orzechy wg uznania)
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Marmolady

Ciastka migdałowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki miksujemy 1. Mąkę,proszek do pieczenia,cukier,masło,śmietanę oraz żółtka wymieszać mikserem.Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść,aby było gładkie i elastyczne.
  • ciasto rozwałkujemy na stolnicy 2. Na stolnicy rozłożyć arkusz pergaminu, położyć na nim ciasto i rozwałkować na cienki prostokątny placek ok.35x45cm.
  • cisto z marmoladą i orzechami 3. Ciasto posmarować cienko marmoladą,posypać orzechami.
  • zwijamy roladę 4. Ciasto zwinąć delikatnie w ścisłą roladę.Zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć na godzinę do lodówki.
  • pokrojona rolada 5. Schłodzoną roladę pokroić na centymetrowe plastry i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 15 min. w temperaturze 200*C.

Porady

Do ciastek możemy dać same migdały lub orzechy, jak również zmieszać pół na pół( osobiście kroję je w blenderze). Z tej porcji wychodzi ok.40 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Migdały Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować