To ciastka dla wielbicieli karmelowych smaków. Kajmak jest we wnętrzu ciastka, a także w cieście. Nie zawiedziecie się na tym smaku!
35 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o 180g mąki pszennej,
o 100g masła,
o 50g cukru trzcinowego,
o 100g masy kajmakowej,
o Szczypta soli,
o DODATKOWO:
o 100g masy kajmakowej,
o 100g orzeszków ziemnych solonych
Ciastka kajmakowe z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę maślaną (5 minut). Dodaj kajmak i zmiksuj. Dodaj mąkę i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.
Odrywaj po kawałku ciasta i rozpłaszcz na placek. W środek włóż odrobinę kajmaku, zlep brzegi i uformuj kulkę. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je dłonią i powciskaj na wierzchu orzeszki ziemne.
Ciastka piecz 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg.
Komentarze