Ciasteczka z mikrofalówki

4.43 (173 ocen)

Przygotowuje się je jak zwykle ciastka, jedna różnica polega na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku, a podgrzewamy w mikrofalówce. Bardzo kruche i maślane. Możecie do nich dodać ulubione składniki takie jak czekolada, rodzynki itp. Polecam!

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    80 g cukru pudu
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    kilka kropel aromatu waniliowego
    posiekana czekolada, orzechy, bakalie itp. ilość wedle uznania, można pominąć
Wystaw ocenę:

4.43 (173 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka z mikrofalówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami do uzyskania ciasta a'la kruszonka. Teraz dodać ulubione dodatki (czekoladę, bakalie, orzechy itp.) Następnie kruszonkę zagnieść rękami na jednolitą kulę. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm i za pomocą foremki lub małej szklanki wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Ważne, by były one dosyć grube. Jeśli będą za cienkie, mogą wyjść twarde. Ciasteczka przełożyć na duży talerz lub deskę i umieścić w zamrażalniku na ok. 30 minut.



    Po tym czasie przełożyć na talerz z mikrofalówki w niedużych odległościach od siebie (troszkę urosną). Wstawić do mikrofalówki. Zapiekać przez 3-4 minutki, aż ciasteczka stwardnieją i urosną. U mnie trwało to 5 minutek. Czas zapiekania może się u każdego nieco różnić, więc kontrolujcie, by nie przesadzić. Ciasteczka nie mogą być twarde jak kamień. Prawdopodobnie pieczenie ciastek odbędzie się w dwóch turach. Na raz ciastka nie pomieściłyby się na jednym talerzu. Można zajadać jeszcze ciepłe lub poczekać aż przestygną. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować