Ciasteczka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i całość posiekaj. Następnie wlej żółtka i zagnieć gładkie ciasto.
Gotowe rozwałkuj na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm, następnie małą szklanką lub kieliszkiem wykrawaj kółeczka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając.
Gotową bezą posmaruj z wierzchu każde zarumienione już delikatnie ciasteczko. Następie piecz jeszcze chwilkę, dopóki beza nie urośnie i zacznie pękać.
Kiedy ciasteczka wystygną, sklejaj po dwa smarując czystą stronę ciastka marmoladą.
Komentarze