Ciasteczka z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka z bezą choć wyglądają na bardzo pracochłonne, to tak na prawdę ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a efekt...:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    30 dag mąki
    20 dag margaryny
    3 żółtka
    szczypta soli

    Beza
    3 białka
    20 dag cukru pudru

    dodatkowo
    marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i całość posiekaj. Następnie wlej żółtka i zagnieć gładkie ciasto.

    Gotowe rozwałkuj na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm, następnie małą szklanką lub kieliszkiem wykrawaj kółeczka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.

    W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając.

    Gotową bezą posmaruj z wierzchu każde zarumienione już delikatnie ciasteczko. Następie piecz jeszcze chwilkę, dopóki beza nie urośnie i zacznie pękać.

    Kiedy ciasteczka wystygną, sklejaj po dwa smarując czystą stronę ciastka marmoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasteczka z bezą i powidłami

To może cię zainteresować