Ciasteczka z bezą i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z maki, żółtek i margaryny zagniatamy ciasto, wałkujemy na gr. 5 mm i szklanka wykrawamy krążki. Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając, dodajemy cukier puder. Krążki smarujemy piana, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 °C na rumiano.
2.Masa: maki mieszamy z 1/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i mieszając, powoli wlewamy mleko z mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń.
3.Połowę ciastek smarujemy z wierzchu powidłami, połowę od spodu – masą. Sklejamy. Boki ciastek również smarujemy masą i obtaczamy w posiekanych orzechach. Dekorujemy polewą czekoladowa.
Komentarze