Ciasteczka z bezą i powidłami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mają tę właściwość, że bardzo szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • Ciasto: 2 jajka
    ● 30 dag maki pszennej
    ● 25 dag cukru pudru
    ● 20 dag margaryny
    Masa:
    ● łyżka maki pszennej
    ● łyżka maki ziemniacz.
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mleka
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1/2 kostki masła
    Oraz: śliwkowe powidła
    ● orzechy włoskie
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza Powidła

Ciasteczka z bezą i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z maki, żółtek i margaryny zagniatamy ciasto, wałkujemy na gr. 5 mm i szklanka wykrawamy krążki. Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając, dodajemy cukier puder. Krążki smarujemy piana, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 °C na rumiano.
  • 2. Masa: maki mieszamy z 1/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i mieszając, powoli wlewamy mleko z mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń.
  • 3. Połowę ciastek smarujemy z wierzchu powidłami, połowę od spodu – masą. Sklejamy. Boki ciastek również smarujemy masą i obtaczamy w posiekanych orzechach. Dekorujemy polewą czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować