Ciasteczka warszawskie

4.5 (158 ocen)

Pięknie prezentują się na stole. Są najsmaczniejsze na drugi-trzeci dzień,

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    350 g mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na piankę:
    2 duże białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Składniki na masę:
    6 łyżek mleka
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka masła
    2-3 łyżki mleka w proszku
    50 ml rumu

    Dodatkowo:
    zmielone orzechy włoskie i wiórki kokosowe do obsypania boków ciastek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, które na min. 30 minut przekładamy do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy cienko i literatką wykrawamy okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce.
  • 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach miksera w misie do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy do uzyskania gęstej masy, która nie wylewa się z naczynia po jego przechyleniu. Wszystkie ciasteczka smarujemy z wierzchu pianką. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka przekładamy masą.
  • 3. Podgrzewamy mleko z cukrem. Gorącym mlekiem zalewamy zmielone orzechy, wlewamy rum, dajemy mleko w proszku i mieszamy na papkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Kostkę masła ucieramy z orzechami. Gotowym kremem przekładamy ciastka tak, by pianka była na wierzchu. Boki ciastek również smarujemy kremem i obtaczamy w orzechach i wiórkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować