Ciasteczka warszawskie

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Uczę się w gimnazjum, ale po jego skończeniu marze aby iść do szkoły gastronomicznej.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 35 dag mąki

    - 25 dag margaryny

    - 3 żółtka

    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    Lukier:

    - 1 białko

    - 15 dag cukru pudru

    - kilka kropli ekstraktu waniliowego

    Ponadto:

    - powidło śliwkowe

    - ½ szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasteczka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość pół centymetra i wykrawamy niewielkie kółka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Lukier: Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i zapach. Mieszamy do połączenia się składników. Lukier nakładamy cienko na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

    Ponadto: Ciastka przekładamy powidłem. Smarujemy również brzegi ciastek, które obsypujemy kokosem.

Porady

Wiórki kokosowe można również podsmażyć na patelni aby były smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować