Ciasteczka warszawskie

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruchutkie, z delikatną bezą... Ciasteczka warszawskie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    * 300 g mąki pszennej
    * 3 żółtka
    * 250 g masła lub margaryny


    Lukier:
    * 1 białko
    * 120 g cukru pudru


    Dodatkowo:
    * wiórka kokosowe
    * ulubiony dżem/marmolada/powidło
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto zagniatamy na stolnicy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Białko miksujemy z cukrem pudrem, do momentu połączenia się składników. Pędzelkiem rozsmarować nie grubą warstwę na każdym kółku. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ciasteczka przekładamy dżemem/powidłem i sklejamy po dwa. Boki również posmarować i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować