Półfrancuskie ciasteczka serowe

4.99 (148 ocen)

  • 50 min

Przepis z zeszytu mamy,pyszne ciasteczka maślane z nutą serową i co ważne szybkie do zrobienia.

  • 50 min

Składniki:

  • -25 dag mąki
    -20 dag sera(półtłusty dobrze odciśnięty)
    -20 dag masła
    -1 duże jajko
    -śmietana(ilość zależy od mąki,u mnie 3 łyżki)
    -kilka łyżek cukru i cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Półfrancuskie ciasteczka serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na blat,dodajemy przetarty przez sito ser i masło.Siekamy nożem,aż z masła powstaną małe grudki,następnie dodajemy połowę rozmąconego jajka i śmietanę,szybko zagniatamy.
    Wałkujemy na grubość 1/2cm,wykrawamy dowolne kształty foremką,maczamy w pozostałym jajku i w cukrze wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego,układamy na blaszce posmarowanej lekko margaryną.
    Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
    Wyjmujemy i pozwalamy ciasteczkom przestygnąć na blaszce.

Porady

Masło można zetrzeć na tartce jarzynowej,wtedy szybciej się posieka Ser przecieramy przez sitko (nie mielimy)chodzi oto by był puszysty a nie mazisty Ciastka po wyjęciu z piekarnika syczą jakby szeleszczą ,dlatego nie zdejmujemy ich z blachy,aby "doszły".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować