Ciasteczka Pieguski bez glutenu

4.51 (174 ocen)

  • 30 min

Delikatne i nie za słodkie. Takie właśnie są Bezglutenowe pieguski. Przy ich wykonaniu nie trzeba się jakoś specjalnie napracować, ponieważ nie wycina się ich foremkami, a jedynie formuje w dłoniach. Bardzo polecam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej!

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki gryczanej*
    0,5 szkl. mąki kukurydzianej*
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej*
    1/2 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli nie dodajemy np. czekolady)
    200 g masła
    1 jajko
    2 żółtka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody
    1 tabliczka gorzkiej/mlecznej czekolady (użyłam Milki z małymi cukiereczkami)
    1/2 szklanki orzechów włoskich/żurawiny/rodzynek
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka pieguski bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Do miski dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę, szczyptę soli, cukier i mieszamy. Dodajemy jajko, dwa żółtka, posiekane masło. Zagniatamy wstępnie w misce, a następnie opcjonalnie ciasto przekładamy na blat/stolnicę. Dodajemy posiekaną czekoladę, orzechy i zagniatamy. Z ciasta odrywamy małe porcje (ok.1 łyżki) ciasta i formujemy z nich kulki, które spłaszczamy dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut (lub do czasu,aż lekko się zarumienią) w temperaturze 190-200 ºC. Studzimy na kratce.

Porady

W wersji glutenowej możemy użyć 2 szklanek mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować