Ciasteczka owsiane z żurawiną

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasteczka owsiane bardzo często goszczą w moim domu, ponieważ stanowią zdrowy i pożywny deser. Płatki owsiane to bogate źródło wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Mają działanie przeciwzapalne oraz immunostymulujące. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę jelit oraz są świetnym prebiotykiem. W okresie panujących zachorowań ciasteczka będą świetną przekąską, która wzmocni naszą odporność oraz dostarczy cennych wartości odżywczych.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 szklanki płatków owsianych (górskich)*
    - 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 5 łyżek cukru lub ksylitolu
    - 5 łyżek miodu
    - 150 g masła
    - 4 jajka
    - 8 łyżek suszonej żurawiny
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 kropel aromatu śmietankowego

    * szklanka o pojemności 200 ml
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem lub ksylitolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego, miód oraz ostudzone masło.
  • 2. Płatki owsiane mielimy w blenderze na "piasek", przesypujemy je do miski i łączymy z mąką pełnoziarnistą oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrą masą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i ponownie mieszamy.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy małe porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut (do zarumienienia).

    * Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia. Tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie.

Porady

PRZECHOWYWANIE: Gdy ostygną przekładamy je do puszki, słoja lub pojemnika próżniowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować