Ciasteczka - migdałowe tealighty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Hmmm zapalić ... czy zjeść? Wspaniałe w smaku przypominające popularne świeczki ciasteczka oczarują niejednego.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • CIASTO:

    20 dag mąki typu 1050
    17 dag miękkiego masła
    5 dag mielonych migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajo
    10 dag brązowego cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    DEKORACJA:
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 biała czekolada
    migdały pokrojone w słupki
    2 łyżki mielonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka - migdałowe tealighty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, cukrami.
  • 2. Dodać masło, wysiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • 3. Przygotowane ciasto schłodzić w lodówce ok 30 min.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkowaćna grubość ok 1cm.
  • 5. Wycinać krążki wielkością przypominające świeczki tealighty.
  • 6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. Każdy krążek posypać delikatnie cukrem.
  • 8. Migdały pokroić w słupki, w każde ciasteczko wbić po jednym migdałowym słupeczku.
  • 9. Piec ok 15 min w 180 stopniach.
  • 10. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
  • 11. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • 12. Boki ciasteczek zanurzać w czekoladzie, następnie obtoczyć w mielonych migdałach.

Porady

Boki ciasteczek można zostawić również w samej czekoladzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować