Ciasteczka maślane w kształcie torebek herbaty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Przyznajcie sami, że prezentowane ciasteczka wyglądają nietuzinkowo! Co prawda ich wykonanie wymaga odrobinę czasu oraz cierpliwości (sama nie wiem skąd u siebie jeszcze znalazłam te obie rzeczy, choć mogłam bardziej się starać), ale efekt końcowy sprawia, że można być z siebie dumnym. Poza tym, że cieszą oko to są naprawdę przepyszne! (Aj, szkoda je jeść, ale ten zapach i smak kuuuusi!) To takie proste ciastka maślane, które są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    200g mąki pszennej
    100 masła
    75g cukru pudru
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    100g czekolady
    1 łyżka mleka/masła/śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane w kształcie torebek herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier, żółtko oraz proszek do pieczenia szybko zagnieść na jednolitą masę.
    Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
    Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 3-4 mm i ostrym nożem pokroić na równe prostokąciki wielkością przypominające torebkę herbaty.
    (Można wspomóc się szablonem.)
    Z każdego prostokąta ostrożnie odciąć rogi i wszystkie - z minimum 1 cm odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Całość schłodzić w lodówce około 20 minut.
    Następnie w każdym ciasteczku - na górze zrobić dziurkę, przez którą później powinna przejść nitka lub ozdobny sznureczek.
    (Ja w tym celu użyłam patyczka do szaszłyka.)
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    W międzyczasie można przygotować równe sznurki i zawieszki.
    (Swoje zawieszki wycięłam z kartonowego pudełka i zrobiłam w nich otworki również za pomocą patyczka do szaszłyka.)
    Po całkowitym ostygnięciu ciastek przez dziurki delikatnie przewlec nitki/sznureczki z zawieszkami i je związać.
    Czekoladę z dodatkiem łyżki mleka/masła/śmietanki roztopić w kąpieli wodnej.
    Wszystkie ciasteczka powoli maczać w roztopionej czekoladzie i wieszać za sznureczek do momentu zastygnięcia polewy.
    (Ja nad zlewem umieściłam kijek, który oparłam o kubki. Dodatkowo swoje torebki herbaty ozdobiłam chrupiącymi kuleczkami.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować