ciasteczka kisielowe (bez jajek)

4.5 (143 ocen)

  • 45 min

Robi się je bardzo łatwo i są gotowe w kilka chwil.Mają bardzo wyraźny kwaskowaty smak, w konsystencji są lekkie i chrupiące.Przełożyłam je marmoladą z pigwy i to zupełnie wystarczyło, nie trzeba żadnej polewy ani posypki.A wesoły różowy kolor przyciąga małe rączki, więc ciasteczka znikają ekspresow

  • 45 min

Składniki:

  • na około 60 sztuk:
    półtorej szklanki kisielu truskawkowego lub malinowego bez cukru
    10 łyżek mąki pszennej
    250 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia
    marmolada z pigwy lub inna niezbyt słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kisiele Marmolady

Ciasteczka kisielowe (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kisiel wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Wszystko razem przesiać na stolnicę i zagnieść z pokrojonym masłem. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Ze schłodzonego ciasta lepić niewielkie kulki i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Następnie kulki z ciasta lekko spłaszczyć łyżeczką lub widelcem. Piec w 180*C około 10 minut, kiedy na ciasteczkach zaczną się pojawiać czarne kropki, znaczy, że są upieczone. Po wystudzeniu smarować marmoladą i sklejać po dwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Pigwa Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować