Ciasto cytrynowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych na sztywno białek.
2.Lukier cytrynowy:
Wymienione składniki ucierać do czasu uzyskania konsystencji śmietany.
3.Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto wylać na blaszkę (25/35 cm) - ułożyć truskawki (ja dodatkowo obtoczyłam truskawki w bułce tartej by uniknąć zakalca). Piec przez ok. 45 min. w temp. ok. 180*C. Po upieczeniu wierzch ciasta przybrać lukrem cytrynowym.
Porady
Do ciasta zamiast truskawek można użyć malin lub pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
Komentarze