Ciasto cytrynowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Przepis na to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag margaryny
    35 dag cukru
    35 dag mąki
    6 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starta skórka z 1 cytryny

    Lukier cytrynowy:
    sok z 2 cytryn (użyłam soku z 1 cytryny)
    3/4 szklanki cukru pudru

    Dodatek:
    3/4 kg truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cytrynowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych na sztywno białek.
  • 2. Lukier cytrynowy:
    Wymienione składniki ucierać do czasu uzyskania konsystencji śmietany.
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Ciasto wylać na blaszkę (25/35 cm) - ułożyć truskawki (ja dodatkowo obtoczyłam truskawki w bułce tartej by uniknąć zakalca). Piec przez ok. 45 min. w temp. ok. 180*C. Po upieczeniu wierzch ciasta przybrać lukrem cytrynowym.

Porady

Do ciasta zamiast truskawek można użyć malin lub pokrojonych w kostkę brzoskwiń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować