Kremowa, mocno słodka masa cytrynowa na chrupiącym, kruchym spodzie z dodatkiem świeżych sezonowych truskawek. Czy można chcieć czegoś więcej? Idealne ciasto na zimno do letniego frappe.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na formę o wymiarach 25cm x 25cm)
kruchy spód:
250 g ciastek pełnoziarnistych typu pettit burrie
80 g roztopionego masła
masa cytrynowa:
800g mleka słodzonego skondensowanego
5 żółtek
szklanka soku z cytryny (z około 8 cytryn)
otarta skórka z 2 cytryn
400 g truskawek (lub zamiennie jeżyn, malin, jagód, porzeczek)
Ciasto cytrynowe z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kruchy spód:
Ciasteczka wraz z masłem zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem wyłożyć na dno, wyrównać, docisnąć. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.
masa cytrynowa:
Do garnka wlać mleko słodzone skondensowane, dodać żółtka i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dołożyć sok z cytryny i skórkę otartą z 2 cytryn, wymieszać. Dodać umyte , osuszone i opcjonalnie pokrojone owoce i delikatnie wymieszać.
Cytrynową masę z truskawkami przelać na wystudzony spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 25-30 minut do ścięcia się masy (patyczkiem do szaszłyków dotykamy masy cytrynowej, powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku). Wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze