Ciasto cytrynowe z truskawkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowa, mocno słodka masa cytrynowa na chrupiącym, kruchym spodzie z dodatkiem świeżych sezonowych truskawek. Czy można chcieć czegoś więcej? Idealne ciasto na zimno do letniego frappe.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę o wymiarach 25cm x 25cm)
    kruchy spód:
    250 g ciastek pełnoziarnistych typu pettit burrie
    80 g roztopionego masła
    masa cytrynowa:
    800g mleka słodzonego skondensowanego
    5 żółtek
    szklanka soku z cytryny (z około 8 cytryn)
    otarta skórka z 2 cytryn

    400 g truskawek (lub zamiennie jeżyn, malin, jagód, porzeczek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cytrynowe z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruchy spód:
    Ciasteczka wraz z masłem zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem wyłożyć na dno, wyrównać, docisnąć. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.
    masa cytrynowa:
    Do garnka wlać mleko słodzone skondensowane, dodać żółtka i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dołożyć sok z cytryny i skórkę otartą z 2 cytryn, wymieszać. Dodać umyte , osuszone i opcjonalnie pokrojone owoce i delikatnie wymieszać.
    Cytrynową masę z truskawkami przelać na wystudzony spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 25-30 minut do ścięcia się masy (patyczkiem do szaszłyków dotykamy masy cytrynowej, powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku). Wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować