Chutney z dyni

4.49 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nadaje się idealnie do mięs i jako sos do makaronów. Dodaję go również do placków i omletów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 – 700 g dyni,
    600 – 700 g jabłek,
    garść suszonej żurawiny,
    spory kawałek imbiru,
    700 ml cydru,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    oliwa,
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Chutney z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ze skórką pokroić na duże kawałki, wrzucić do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 20 minut. Wyjąć dynię i wystudzić. Miąższ oddzielić ze skórki i rozgnieść widelcem.
  • 2. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać żurawinę.
    Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.
  • 3. Do jabłek dodać dynię, imbir i resztę przypraw, podlać cydrem. Całość dusić od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie, a sos się zredukuje. Zdjąć z ognia, wystudzić.
    Chutney przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować