Chutney z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię ze skórką pokroić na duże kawałki, wrzucić do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 20 minut. Wyjąć dynię i wystudzić. Miąższ oddzielić ze skórki i rozgnieść widelcem.
2.Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać żurawinę.
Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce.
3.Do jabłek dodać dynię, imbir i resztę przypraw, podlać cydrem. Całość dusić od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie, a sos się zredukuje. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Chutney przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach.
Komentarze