Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kawałki kurczaka marynowałam w maślance z dodatkiem musztardy, aby po upieczeniu mięso było kruche i soczyste. Mięso obtoczyłam w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i ziołami - tak uzyskamy chrupiącą panierkę. Obok kurczaka upiekłam kolorowe warzywa, dzięki czemu obiad zrobił się prawie sam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak w kawałkach
    500 ml maślanki
    3-4 łyżki musztardy

    panierka:
    5-6 ususzonych kromek bułki wrocławskiej
    100 g startego parmezanu
    ząbek czosnku
    pietruszka 2-3 gałązki
    mała czerwona cebula
    skórka otarta z cytryny
    sól morska
    pieprz kolorowy

    tłuszcz w sprayu

    warzywa:
    batat
    150 g brukselki
    papryka czerwona
    cebula czerwona
    150 g groszku cukrowego
    łyżka masła
    sól morska
    pieprz kolorowy

    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panierka 1. Do miski wlewamy maślankę i musztardę, mieszamy. Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Do malaksera wkładamy kromki bułki i chwilę miksujemy pulsacyjnie. Do wstępnie zmiksowanej bułki dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, skórkę z cytryny, parmezan, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie.
  • panierka 2. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w panierce. Układamy na kratce/ruszcie do pieczenia. Spryskujemy tłuszczem w sprayu.
    Warzywa kroimy w kawałki, posypujemy przyprawami przesypujemy na papier do pieczenia. Do warzyw dodajemy masło. Solimy i pieprzymy. Z papieru robimy paczuszkę i zawiązujemy z pomocą silikonowego sznurka. Warzywa i mięso pieczemy 50-60 minut w 180-190°C. Mięso podczas pieczenia jeszcze raz spryskałam tłuszczem, żeby się dobrze zrumieniło.


    Mięso podajemy z upieczonymi warzywami. Całość posypujemy koperkiem.

Porady

Jak zostanie wam panierki możecie jej użyć do panierowania np. kotletów schabowych lub warzyw np. cukinii, selera, kalarepy...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować