Dzisiejszy czy piątkowy dzień jest doskonały na taką chrupiącą rybkę polecam na nie banalny obiad,dodatek pora sprawia że ryba jest ostrzejsza w smaku.
30 min
Składniki:
6 filetów z limandy
kawałek pora
2 jajka
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki bułki tartej
mąka kukurydziana do panierowania
sól morska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
olej ryżowy lub roślinny do smażenia
Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą .
2.Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej.
Komentarze