Chłodnik ogórkowy

5 (169 ocen)

  • 30 min

Chłodnik zrobiłam rodzince na upalny dzień.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dkg ogórków świeżych
    1/2l maślanki
    150 ml jogurtu naturalnego
    8 rzodkiewek
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    2 łyżeczki octu winnego
    sól.pieprz
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Przystawki

Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeden ogórek odłożyć, pozostałe pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i koperek opłukać, posiekać. Maślankę i jogurt wlać do wysokiego naczynia , dodać pokrojone ogórki i 3/4 zieleniny, zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, octem winnym i cukrem. Wstawić na 1 godz do lodówki. Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki. Chłodnik rozlać do talerzy , do każdej porcji włożyć po kilka plasterków ogórka i rzodkiewki, posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować