Chlebek pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczna alternatywa do chleba razowego ,czy też z pszennego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    30 g drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
    1 łyżka nasion słonecznika
    1 łyżeczka czarnuszki
    3 suszone pomidory z oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku(przeciśnięte przez praskę)
    2 łyżki wody
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki.
    odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać oliwę ,czosnek , słonecznik , czarnuszkę, pomidory suszone, sól i dokładnie wymieszać'.
    Mieszankę pomidorową ,dodać do drożdży, wlać resztę mleka, wsypać mąkę i przy pomocy dłoni lub łyżki drewnianej wyrobić ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • 2. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i wyłożyć go blaszki o wymiarach12/30 i ponownie odstawić na 30 minut.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut ,następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować