Chlebek pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki.
odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać oliwę ,czosnek , słonecznik , czarnuszkę, pomidory suszone, sól i dokładnie wymieszać'.
Mieszankę pomidorową ,dodać do drożdży, wlać resztę mleka, wsypać mąkę i przy pomocy dłoni lub łyżki drewnianej wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 1,5 godziny do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i wyłożyć go blaszki o wymiarach12/30 i ponownie odstawić na 30 minut.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut ,następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.
Komentarze