Ma niezwykły i kolor smak dzięki dodaniu pomidorów i czosnku. Jego
aromat unosi się po całym domu.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
500 g mąki pszennej typu 650
400 ml ciepłej wody
100 ml koncentratu pomidorowego
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
Pół szklanki słonecznika
Chlebek pomidorowy z czosnkiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj z cukrem, połową szklanki wody i kilkoma
łyżkami mąki. Odstaw rozczyn, aż podwoi
objętość. Następnie do dużej miski wlej rozczyn, pozostałą wodę,
mąkę sól, koncentrat, olej i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto zacznie
odstawać od rąk( lub wyrób przy pomocy
miksera z końcówką do wyrabiania ciasta). Pod koniec wyrabiania wsyp
słonecznik. Ciasto przykryj ściereczką i
odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte
ciasto wyłóż do formy (do keksówki o długości 30
cm) wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec przez 50 minut w
temperaturze 190°C.
Komentarze