Chlebek pomidorowy z czosnkiem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ma niezwykły i kolor smak dzięki dodaniu pomidorów i czosnku. Jego
aromat unosi się po całym domu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 650
    400 ml ciepłej wody
    100 ml koncentratu pomidorowego
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    3-4 ząbki czosnku
    Pół szklanki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek pomidorowy z czosnkiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj z cukrem, połową szklanki wody i kilkoma
    łyżkami mąki. Odstaw rozczyn, aż podwoi
    objętość. Następnie do dużej miski wlej rozczyn, pozostałą wodę,
    mąkę sól, koncentrat, olej i przeciśnięty przez
    praskę czosnek. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto zacznie
    odstawać od rąk( lub wyrób przy pomocy
    miksera z końcówką do wyrabiania ciasta). Pod koniec wyrabiania wsyp
    słonecznik. Ciasto przykryj ściereczką i
    odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte
    ciasto wyłóż do formy (do keksówki o długości 30
    cm) wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec przez 50 minut w
    temperaturze 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować