Chlebek kanapkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna alternatywa dla zwykłych kanapek.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100g sera startego na wiórki - u mnie typu gouda,
    - 150g szynki- u mnie konserwowa
    - 150g suszonych pomidorów
    - ok.250 ml mleka - u mnie bez laktozy, ponieważ ja jej nie toleruję
    - u mnie łyżeczka cukru z uwagi na mleko, które jest słodkie . Jeśli używacie zwykłego dajcie płaską łyżkę
    - 2 duże kurze jajka
    - olej z suszonych pomidorów
    - pestki dyni
    - ok. 300 g mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - sól, pieprz , czosnek suszony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek kanapkowy 1. Szynkę i pomidory posiekałam w drobną kosteczkę. Jajka wbiłam do miski i razem z cukrem zmiksowałam. Następnie dodałam mleko i ok.70 ml oleju z pomidorów. W osobnej misce przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodałam szynkę i pomidory, wymieszałam. Dodałam przyprawy do smaku a następnie ser. Znów wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam masę jajeczno- mleczną i znów wymieszałam i dodałam pestki z dyni. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kleju. Jeśli jest za gęste dodajcie oleju, jeśli za rzadkie - mąki. Małą keksówkę ( 23x13cm) wysmarowałam olejem z pomidorów i obsypałam bułką tartą. Włożyłam ciasto - tak do 3/4 wysokości. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160C na termoobieg na ok 30 min a potem zmniejszyłam na 130C na kolejne 15 min. Sprawdżcie patyczkiem czy w środku jest suchy. Można jeść na sucho albo z dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort kanapkowy rybny

To może cię zainteresować