Chlebek czosnkowy

5 (177 ocen)

Upiekłam go na Święta Wielkanocne. Został zjedzony w kilka chwil.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10dkg drożdży
    1 czubata łyżeczka soli
    1/2 i 1 szk. ciepłej wody
    8 ząbków czosnku
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: drożdże rozkruszyć w 1/2 szk. ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i cukru. Dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę i rozczyn drożdżowy. Jeżeli ciasto jest gęste dodać wody, a jak rzadkie dodać mąki. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odstawić na 40 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu chleb posmarować olejem, można posypać siemieniem lnianym. Piec ok 1 godz. w temp. 200 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować