Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: drożdże rozkruszyć w 1/2 szk. ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i cukru. Dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę i rozczyn drożdżowy. Jeżeli ciasto jest gęste dodać wody, a jak rzadkie dodać mąki. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odstawić na 40 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu chleb posmarować olejem, można posypać siemieniem lnianym. Piec ok 1 godz. w temp. 200 C.
Komentarze