Chlebek jest uwielbiany przez całą moją rodzinę . Jest przepyszny i aromatyczny. Bardzo szybko znika ze stołu i bardzo często na nim gości w szczególności przy różnych okazjach. Gorąco polecam .
Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, sól, cukier i drożdże łączymy razem . Dodajemy mleko, jajka i 4 łyżki wcześniej roztopionego i ostudzonego masła. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( na godzinę).
2.2.Po tym czasie gdy ciasto już wyrosło rozwałkowujemy go na duży prostokąt . Roztapiamy kolejne 4 łyżki masła i smarujemy nim ciasto, obsypujemy mozzarellą (odrobinę należy pozostawić na posypanie wierzchu chlebka) , bardzo drobno posiekanym czosnkiem , pietruszką i szczypiorkiem .
3.3.Tak przygotowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na mniej więcej 5 równych pasów . Układamy jeden pas na drugi i tniemy je w poprzek na kwadraty ( ok, 5-6 kwadratów).Tak przygotowane kawałki ciasta układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.4.Chlebek odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chlebka należy posypać resztą mozzarelli szczypiorkiem i pietruszką.
5.5. Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) pieczemy ok. 35-40 min aż się zrumieni .
Komentarze