Chlebek czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Chlebek jest uwielbiany przez całą moją rodzinę . Jest przepyszny i aromatyczny. Bardzo szybko znika ze stołu i bardzo często na nim gości w szczególności przy różnych okazjach. Gorąco polecam .

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • - 3,5 szklanki mąki pszennej
    - opakowanie drożdży instant (7g)
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - 2 łyżeczki soli
    - 220 ml ciepłego mleka
    - 2 jajka
    - 8 łyżek masła
    - pęczek pietruszki i szczypiorku
    - 7 ząbków czosnku
    - ser starty mozzarella (200g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, sól, cukier i drożdże łączymy razem . Dodajemy mleko, jajka i 4 łyżki wcześniej roztopionego i ostudzonego masła. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( na godzinę).






  • 2. 2.Po tym czasie gdy ciasto już wyrosło rozwałkowujemy go na duży prostokąt . Roztapiamy kolejne 4 łyżki masła i smarujemy nim ciasto, obsypujemy mozzarellą (odrobinę należy pozostawić na posypanie wierzchu chlebka) , bardzo drobno posiekanym czosnkiem , pietruszką i szczypiorkiem .
  • 3. 3.Tak przygotowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na mniej więcej 5 równych pasów . Układamy jeden pas na drugi i tniemy je w poprzek na kwadraty ( ok, 5-6 kwadratów).Tak przygotowane kawałki ciasta układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. 4.Chlebek odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chlebka należy posypać resztą mozzarelli szczypiorkiem i pietruszką.
  • 5. 5. Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) pieczemy ok. 35-40 min aż się zrumieni .

    Smacznego !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować