Babka znakomicie się sprawdza w niedzielę jako deser.

Składniki:

  • 2 szk. mąki tortowej
    1 kostka margaryny
    1,5 szk. cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szk. maku
    1 szk. mleka
    Bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałowe
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z margaryną, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewać mleko z margaryną, ciągle miksując wsypywać mak. Dodać bakalie i olejek migdałowy. Ubić pianę z białek i połączyż z ciastem łyżką. Ciasto wlać do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.

Porady

Ciasto należy cały czas ucierać mikserem, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nie zrobił się zakaleć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować