Chlebek bananowy z orzechami

  • wyświetlono: 55 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To bardzo prosty przepis na chleb, bez wyrastania, bez użycia miksera. To taki chleb na pograniczu ciasta, idealny z masłem, dżemem czy miodem. Najlepsze do jego upieczenia będą przejrzałe banany.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

2 dojrzałe banany
60 ml oleju
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście orzechów włoskich
1 garść żurawiny

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek bananowy z orzechami

  • 1. Banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dołożyć pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Ciasto przełożyć do foremki o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piec w temperaturze 180C przez 55-60 minut, do zrumienienia z wierzchu. Na wierzchu (przed pieczeniem) można dodać np. żurawinę, płatki migdałowe lub orzechy.
    Upieczony chlebek powinien być rumiany, a wbity w niego patyczek suchy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieŻurawinabananyorzechyw kilka chwilpieczywoprosty przepischleb bananowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1df7j62

Dodane przez: joanna1974

Bananowy chlebek

Przepyszne ciasto, lekko wilgotne...

Pyszny i pięknie pachnący chlebek bananowy :)

Dodane przez: zając

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest bardzo smaczny...

Chlebek bananowy

Dodane przez: rudzia72

Chlebek bananowy

Zdrowy, pyszny i szybki chlebek

Chlebek bananowy

Dodane przez: ruda27

Chlebek bananowy

Na śniadanie z białym serkiem,...

Chlebek bananowy z mango

Dodane przez: grumko

Chlebek bananowy z mango

Taki chlebek świetnie się sprawdza...

Chlebek bananowy

Dodane przez: rzelkazag

Chlebek bananowy

To nie jest mój pierwszy chlebek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE