Chlebek bananowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To bardzo prosty przepis na chleb, bez wyrastania, bez użycia miksera. To taki chleb na pograniczu ciasta, idealny z masłem, dżemem czy miodem. Najlepsze do jego upieczenia będą przejrzałe banany.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
    60 ml oleju
    2 łyżki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 garście orzechów włoskich
    1 garść żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chlebek bananowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dołożyć pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Ciasto przełożyć do foremki o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piec w temperaturze 180C przez 55-60 minut, do zrumienienia z wierzchu. Na wierzchu (przed pieczeniem) można dodać np. żurawinę, płatki migdałowe lub orzechy.
    Upieczony chlebek powinien być rumiany, a wbity w niego patyczek suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować