Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie czuć go w wypieku, a ma wiele walorów zdrowotnych.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
    15g świeżych drożdży
    3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000)
    1/2 łyżeczki cukru
    1,5 szkl. letniej wody + 2 łyżki
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki siemienia lnianego (+ do posypania)
    3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania)
    1 łyżeczka młodego jęczmienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lkf9a2 1. Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut.
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas.
  • image-25es8w1 2. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję).
  • image-0rwjkx7 3. Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (gruba ścierka lub folia) na około 2 godziny w ciepłe miejsce (ja postawiłam na grzejniku).
  • image-0lk6x21 4. Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, aby go dopiec. Po upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Porady

Chleb w 100% żytni będzie wilgotny w środku, ale nie powinien brudzić noża. Dlatego ważny jest element dopiekania go już bez formy i bez papieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować