Chleb z Watykanu

  • wyświetlono: 201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Chleb pochodzi z Watykanu i mówi się ,że przynosi szczęście rodzinie. Piecze się go raz w życiu i spełnia życzenia całej rodziny. By marzenia się spełniły trzy części ciasta należy oddać dobrym ludziom.

  • 120min

Składniki

Zakwas (***dla tych, którzy nie dostali go od kogoś***):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
szczypta drożdży

Kolejne składniki - podział na poszczególne dni:
Poniedziałek - 250 g cukru
Wtorek - 250 ml mleka
Środa - 250 g mąki pszennej
Piątek - 250 g cukru
Niedziela - 250 ml oleju; 250 g mąki pszennej; 3 całe jajka; 1/2 proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 1 cukier waniliowy; trochę cynamonu; 2 potarte jabłka; 1/2 startej czekolady; można też dodać rodzynki lub orzechy lub inne ulubione bakalie.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z Watykanu

  • 1. *** PRZYGOTOWANIE ZAKWASU ***
    W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc.

    Kolejnego dnia wymieszać. Można je wówczas wstawić do lodówki.

    Na trzeci dzień, ponownie je zamieszać. Następnie, zabrać z niego 1 szklankę masy i postępować według kolejnych kroków.
  • 2. PONIEDZIAŁEK
    Zakwas wlać do większej miski, dodać 250 g cukru, ale NIE mieszać.
    Przykryć lnianą ściereczką.
  • 3. WTOREK
    Dolać 250 ml mleka, ale NIE mieszać.
  • 4. ŚRODA
    Dodać 250 g mąki pszennej, ale NIE mieszać.
  • 5. CZWARTEK
    Zakwas zamieszać trzykrotnie w ciągu dnia (rano, popołudniu, wieczorem).
  • 6. PIĄTEK
    Dodać 250 g cukru, ale NIE mieszać.
  • 7. SOBOTA
    Całość zamieszać.

    Ciasto rozdzielić na 4 części - 3 z nich rozdać dobrym ludziom (na szczęście), ale najpóźniej w poniedziałek.
  • 8. NIEDZIELA
    Do części, którą zostawiliśmy sobie dodać:
    - 250 ml oleju
    - 250 g mąki
    - 3 całe jajka
    - 1/2 proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 cukier waniliowy
    - trochę cynamonu
    - 2 potarte jabłka
    - 1/2 potartej czekolady
    - ewentualnie: rodzynki / orzechy / inne bakalie

    Piec 70 minut w temperaturze ok. 180 - 190 stopni

Porady

Aby chleb się udał należy używać drewnianej lub plastikowej łyżki, a do przykrywania zakwasu używać lnianej ściereczki!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieDeser

Komentarze

Podobne przepisy

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

CHLEBEK DYNIOWO-KAKAOWY

Dodane przez: monikaT83

CHLEBEK DYNIOWO-KAKAOWY

Długo zachowuje świeżość. Ja swój...

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

Dodane przez: peggi

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

Oto puszyste, wilgotne i aromatyczne...

Chałka

Dodane przez: rzelkazag

Mleczna chałka z żurawiną

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe...

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

.

Dodane przez: Anitka0804

Rogaliki drożdżowe - mini

Pyszna maleńkie rogaliki drożdżowe...