Chleb z Watykanu

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Chleb pochodzi z Watykanu i mówi się ,że przynosi szczęście rodzinie. Piecze się go raz w życiu i spełnia życzenia całej rodziny. By marzenia się spełniły trzy części ciasta należy oddać dobrym ludziom.

  • 120min

Składniki

Zakwas (***dla tych, którzy nie dostali go od kogoś***):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
szczypta drożdży

Kolejne składniki - podział na poszczególne dni:
Poniedziałek - 250 g cukru
Wtorek - 250 ml mleka
Środa - 250 g mąki pszennej
Piątek - 250 g cukru
Niedziela - 250 ml oleju; 250 g mąki pszennej; 3 całe jajka; 1/2 proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 1 cukier waniliowy; trochę cynamonu; 2 potarte jabłka; 1/2 startej czekolady; można też dodać rodzynki lub orzechy lub inne ulubione bakalie.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z Watykanu

  • 1. *** PRZYGOTOWANIE ZAKWASU ***
    W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc.

    Kolejnego dnia wymieszać. Można je wówczas wstawić do lodówki.

    Na trzeci dzień, ponownie je zamieszać. Następnie, zabrać z niego 1 szklankę masy i postępować według kolejnych kroków.
  • 2. PONIEDZIAŁEK
    Zakwas wlać do większej miski, dodać 250 g cukru, ale NIE mieszać.
    Przykryć lnianą ściereczką.
  • 3. WTOREK
    Dolać 250 ml mleka, ale NIE mieszać.
  • 4. ŚRODA
    Dodać 250 g mąki pszennej, ale NIE mieszać.
  • 5. CZWARTEK
    Zakwas zamieszać trzykrotnie w ciągu dnia (rano, popołudniu, wieczorem).
  • 6. PIĄTEK
    Dodać 250 g cukru, ale NIE mieszać.
  • 7. SOBOTA
    Całość zamieszać.

    Ciasto rozdzielić na 4 części - 3 z nich rozdać dobrym ludziom (na szczęście), ale najpóźniej w poniedziałek.
  • 8. NIEDZIELA
    Do części, którą zostawiliśmy sobie dodać:
    - 250 ml oleju
    - 250 g mąki
    - 3 całe jajka
    - 1/2 proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 cukier waniliowy
    - trochę cynamonu
    - 2 potarte jabłka
    - 1/2 potartej czekolady
    - ewentualnie: rodzynki / orzechy / inne bakalie

    Piec 70 minut w temperaturze ok. 180 - 190 stopni

Porady

Aby chleb się udał należy używać drewnianej lub plastikowej łyżki, a do przykrywania zakwasu używać lnianej ściereczki!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieDeser
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1v3gypg

Dodane przez: wiesiołek

Chleb pszenny z maszyny

Specjalistą od wypieku chleba w...

Pasta do chleba z soczewicy

Dodane przez: anemon

Pasta do chleba z soczewicy

Pikantna pasta z soczewicy świetnie...

Chleb z musli

Dodane przez: akrobatka22

Chleb z musli

Prosty chlebem z musli, na maślance....

Chleb bezglutenowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Bezglutenowy chleb z marchewką

Chleb z tego przepisu smakuje wybornie...

krokiety z chleba tostowego

Dodane przez: Maggi79

KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO

Dziś proponuję ciekawe wykorzystanie...

pyszny chleb

Dodane przez: katrinaM24

Chleb z garnka

Najlepszy chleb innego nie piekę...