Chleb z galaretą z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy rosół, w taki sposób, jak robimy to zawsze, jednak wrzucamy do niego marchew, pietruszkę i udko kurze. Pozostałe dodatki wg własnego przepisu i uznania. Po ugotowaniu studzimy. Wyjmujemy mięso i warzywa. Rosół przecedzamy i odlewamy 1 litr.
2.Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, jednakże proponuję dać 1,5 porcji żelatyny, wówczas galareta będzie bardziej tęga. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z rosołem i odstawiamy.
3.Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w plastry.
4.Warzywa ugotowane w rosole kroimy wg uznania w kostkę, plastry, paski lub wykrawamy inne kształty, u mnie marchewkowe serduszka, pietruszkowe romby i plasterki. Udko obieramy i mięso kroimy w kostkę.
5.Z chleba odkrawamy piętkę z jednej strony, resztę wydrążamy, zostawiając przy skórce cienką warstwę chleba. Chleb wstawiamy pionowo otworem do góry do wysokiego garnka bądź innego naczynia i „usztywniamy” czystą ściereczką, żeby się nie ruszał.
6.Na spód wlewamy kilka łyżek tężejącej galarety i wrzucamy wg uznania warzywa z rosołu, plaster jajka, kilka ziaren groszku i kukurydzy, kilka kostek mięsa i natkę pietruszki. Zalewamy 1,5-2 cm warstwą tężejącej galarety. Uwaga: galareta nie może być całkiem ścięta, ani całkiem płynna. Powinna być tężejąca, wówczas chleb troszeczkę nią nasiąknie i będzie się ładnie trzymać. Ścięta nie będzie trzymać się chleba, w płynnej wszystkie warzywa „pójdą na dno”.
7.Gdy galareta w chlebie stężeje na tyle, że wrzucona kolejna warstwa warzyw nie wpadnie w nią powtarzamy poprzednie czynności: wrzucamy warzywa, jajko i mięso i znów zalewamy. Czynności te powtarzamy aż do samego brzegu chleba.
8.Po uzupełnieniu całego chleba należy włożyć go do lodówki najlepiej na noc, wówczas galareta mocno się zetnie.
Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry minimum 1,5 cm
Porady
Aby przyspieszyć tężenie kolejnych warstw chleb można wkładać do lodówki.
Komentarze