Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik upiekłam na kruchym spodzie, dodałam krem budyniowy, zalałam tężącą galaretką i wyszło te skromne acz smakowite ciasto. Proste w przygotowaniu, z dostępnych składników i doskonałe na deser w towarzystwie rodziny bądź znajomych:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    12 dag. margaryny
    1 łyżka śmietany -18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa z jabłek:
    1,5 kg. jabłek
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    otarta skórka z 1/2 cytryny
    szczypta cynamonu
    szczypta kardamonu
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    25 dag. masła roślinnego
    sok z 1 cytryny
    Dodatkowo:
    2 galaretki cytrynowe
    3 szklanki wrzątku
    płatki migdałowe do posypania
    3 łyżki bułki tartej
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia-28x45 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretka 1. Składniki na ciasto kruche zagniatam, wykładam spód formy, wstawiam do lodówki, na ok. 30 minut.
  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretką 2. Jabłka obieram ze skórki, trę na tarce o dużych oczkach, dodaje do nich, cukier, skórkę z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną , mieszam. Na kruche ciasto wysypuje równomiernie bułkę tartą, na bułkę wykładam masę jabłkową, piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, studzę.
  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretką 3. Szklankę mleka doprowadzam do zagotowania, w drugiej szklance mleka mieszam cukier, cukier waniliowy, mąki i wlewam na gotujące mleko, gotuję budyń, studzę. Masło roślinne ucieram do białości, dodaje porcjami budyń, miksuję na puch, dodaję sok z cytryny, miksuję. Masę wykładam na jabłecznik, wyrównuje, robię wzorek widelcem, odstawiam.
  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretką 4. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, studzę, tężącą galaretką polewam masę budyniową. Ciasto wstawiam do lodówki, pozostawiam do całkowitego zastudzenia, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować