Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretą

  • wyświetlono: 370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jabłecznik upiekłam na kruchym spodzie, dodałam krem budyniowy, zalałam tężącą galaretką i wyszło te skromne acz smakowite ciasto. Proste w przygotowaniu, z dostępnych składników i doskonałe na deser w towarzystwie rodziny bądź znajomych:)

123
  • 16 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
12 dag. margaryny
1 łyżka śmietany -18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Masa z jabłek:
1,5 kg. jabłek
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1/2 cytryny
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag. masła roślinnego
sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki wrzątku
płatki migdałowe do posypania
3 łyżki bułki tartej
duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia-28x45 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretą

  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretka1. Składniki na ciasto kruche zagniatam, wykładam spód formy, wstawiam do lodówki, na ok. 30 minut.
  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretką2. Jabłka obieram ze skórki, trę na tarce o dużych oczkach, dodaje do nich, cukier, skórkę z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną , mieszam. Na kruche ciasto wysypuje równomiernie bułkę tartą, na bułkę wykładam masę jabłkową, piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, studzę.
  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretką3. Szklankę mleka doprowadzam do zagotowania, w drugiej szklance mleka mieszam cukier, cukier waniliowy, mąki i wlewam na gotujące mleko, gotuję budyń, studzę. Masło roślinne ucieram do białości, dodaje porcjami budyń, miksuję na puch, dodaję sok z cytryny, miksuję. Masę wykładam na jabłecznik, wyrównuje, robię wzorek widelcem, odstawiam.
  • Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretką4. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, studzę, tężącą galaretką polewam masę budyniową. Ciasto wstawiam do lodówki, pozostawiam do całkowitego zastudzenia, najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastojabłkaDesermasa budyniowa

Komentarze

Podobne przepisy

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Ciasto kruche z budyniem i makiem....

Szarlotka z masą budyniową

Dodane przez: wiolka0001

szarlotka z masą budyniową

"Jest to ciasto, które w okresie...

Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem

Dodane przez: beti27

Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową...

Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty...

Ciasto z mango i masą budyniową

Dodane przez: zzewa

Ciasto z mango i masą budyniową

Bardzo lubię ciasta przekładane...

Snickers z masą budyniową

Dodane przez: Patrycja33

Snickers z masą budyniową

Miodowe placki przełożone masą...

chrupiące ciasto

Dodane przez: justi2401

Ciasto Chrupiąca pokusa z masą budyniową...

Kremowe i aksamitne ciasto bez...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.