Chleb z dynią i czarnym sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny chlebek. Trochę inny w smaku dzięki temu, że dodałam do niego tartą dynię i czarny sezam. Polecam na kanapki.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    70 gram startej dyni
    1 szklanka ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 opakowanie suchych drożdży ( 7 gram )
    2 łyżki czarnego sezamu - do ciasta
    1 łyżka czarnego sezamu do posypania chleba
    keksówka 22 x 8 x7
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z dynią i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z dynią i czarnym sezamem 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto na chleb. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować