Chleb z soczewicą i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na chlebek. Tym razem do ciasta dodałam ugotowaną czerwoną soczewicę i sezam. Chleb jest bardzo dobry w smaku. Polecam na kanapki.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 opakowanie suchych drożdży
    3/4 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    1 łyżka oleju
    1 łyżka czarnego sezamu do ciasta
    3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
    1 łyżka czarnego sezamu do posypania chleba
    keksówka 22 x 8 x7
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z soczewicą i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z soczewicą i sezamem 1. Do miski przesypujemy sypkie składniki i dolewamy ciepłą wodę, olej oraz dokładamy ugotowaną soczewicę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować