Chleb we włoskim wydaniu

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chleb, który zadziwia już samym aromatem podczas pieczenia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 300 gram mąki pszennej
    - 50 gram drożdży
    - 1 szklanka ciepłej wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 2 łyżeczki soli
    - 15 suszonych pomidorów
    - 10 czarnych oliwek
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - bazylia suszona
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb we włoskim wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb we włoskim wydaniu 1. Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy na nią drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W międzyczasie kroimy oliwki na plasterki oraz pomidory w małą kostkę. Następnie dodajemy je do mąki i drożdży. Na końcu wsypujemy sól, pieprz, bazylię i oliwę i wyrabiamy ciasto podlewając resztą ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut znów w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy bochenek i wkładamy do blaszki wysypanej mąką. Pieczemy ok.50-60 minut.

Porady

Warto spróbować ciasto przed pieczeniem czy jest wystarczająco słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować