(nie)klasyczny blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku na małym ogniu podgrzewamy margarynę, cukier, kakao oraz szklankę zwykłego mleka. W międzyczasie blaszkę keksówkę najpierw wykładamy folią aluminiową a następnie waflami-dno i wszystkie ścianki, docinamy kształty. Kiedy margaryna i cukier się rozpuszczą dodajemy rodzynki i mieszamy.
2.Następnie do naszej masy wsypujemy mleko granulowane i pokruszone herbatniki. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy ostrożnie na wafle. Docinamy wafle, które wystają ponad masę i przykrywamy wierzch kolejnymi. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 1-2 godziny do lodówki.
3.Kiedy ciasto dobrze zastygnie rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka i polewamy ciasto. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi.
Komentarze