(Nie)klasyczny blok czekoladowy

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Oryginalna wersja znanego wszystkim bloku czekoladowego

  • 30 min

Składniki:

  • - opakowanie mleka granulowanego
    - 1 szklanka zwykłego mleka
    - 0,5 kostki margaryny
    - 3 łyżeczki kakao
    - 1 szklanka cukru
    - 1 paczka herbatników (100 g)
    - 100 g rodzynek
    - wafle do przekładania
    - 1 czekolada mleczna lub gotowa polewa
    - orzechy laskowe i płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

(nie)klasyczny blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu podgrzewamy margarynę, cukier, kakao oraz szklankę zwykłego mleka. W międzyczasie blaszkę keksówkę najpierw wykładamy folią aluminiową a następnie waflami-dno i wszystkie ścianki, docinamy kształty. Kiedy margaryna i cukier się rozpuszczą dodajemy rodzynki i mieszamy.
  • 2. Następnie do naszej masy wsypujemy mleko granulowane i pokruszone herbatniki. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy ostrożnie na wafle. Docinamy wafle, które wystają ponad masę i przykrywamy wierzch kolejnymi. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 1-2 godziny do lodówki.
  • Blok czekoladowy 3. Kiedy ciasto dobrze zastygnie rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka i polewamy ciasto. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować