Włoskie muffinki fasolowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Muffiny w niecodziennym wydaniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 puszka białej fasoli konserwowej
    - 1 jajko
    - 2 łyżki pomidorów z puszki
    - 5 czarnych oliwek
    - sól
    - pieprz
    - papryka słodka
    - papryka ostra
    - czosnek granulowany
    - bazylia
    - serek kanapkowy
    - pomidorki koktajlowe
    - mieszanka rukoli i raszponki
    - czarny sezam do dekoracji

Włoskie muffinki fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki 1. Rozdzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na sztywno. Odsączamy fasolę, płuczemy ją i jeszcze raz odsączamy, po czym przesypujemy do miski. Dodajemy do niej żółtko, 2 łyżki pomidorów, oliwki oraz wszystkie przyprawy i blendujemy na gładką masę. Kiedy masa będzie w miarę jednolita dodajemy do niej ubite białko i delikatnie mieszamy, aby obie masy się połączyły. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Mieszamy serek kanapkowy (ja użyłam pomidorowego z chilli) z 2 łyżkami pomidorów z puszki i nakładamy do szprycy. Na przestygnięte muffinki kładziemy po kilka listków raszponki i rukoli (jeśli chcecie użyć tylko jednej z nich to zdecydowanie polecam rukolę do tych smaków) i dekorujemy szprycą. Na wierzchu każdej z nich układamy połówkę pomidorka koktajlowego i posypujemy czarnym sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy