Chleb pszenny zaparzany

3.5 (2 ocen)

  • 25 min

To mój następny eksperyment w pieczeniu chleba. Chlebek wyszedł chrupiący i bardzo smaczny. Jeszcze gorący domownicy spałaszowali bez dodatków.Piekę chleb dla 2 osób, nie kupuję chleba.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma: 11x25 cm
    Składniki:
    1 opakowanie drożdży suszonych- 7 g
    2 szklanki mąki pszennej chlebowej
    ½ szklanki mąki żytniej
    2 łyżki oleju
    Sól do smaku
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    ½ szklanki wody ciepłej
    ½ szklanki wrzątku
    1 małe jajko + 1 łyżka mleka
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 łyżeczka płatków owsianych
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny zaparzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę pszenną, sól, cukier, drożdże wsypać do miski, wymieszać. Mąkę żytnią zaparzyć wrzątkiem, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Do sypkich składników dodać zaparzoną mąkę, olej, ciepłą wodę – wyrobić ciasto tak by odstawało od ręki. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać ciepłej wody. Odstawić w ciepłe na minimum 30 minut by ciasto podwoiło objętość. Formę natłuścić, wysypać płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, delikatnie podsypać mąką, zagnieść ponownie ciasto, przenieść do formy, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem, posypać ziarnami słonecznika. Piec w temp. 180 stopni około 60 minut.

Porady

1.do ciasta też można dodać ziarna słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować