Chleb pszenny z chia

5 (184 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Chlebek po upieczeniu pozostaje długo świeży i ma chrupiącą skórkę. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    3 łyżki nasion chia+ do posypania
    1 op. suchych drożdży-7g
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    szczypta cukru
    1 łyżka oleju
    1 szkl ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, chia, suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy a następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ręką ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do formy, posypujemy chia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować