Chleb owsiany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny chleb. Prosty i szybki w wykonaniu. Chlebek w wersji podstawowej jest na mące pszennej, ale można mieszać mąki. Ważne żeby większość mąki to była mąka pszenna,

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml.ciepłej wody
    250 ml ciepłego mleka
    8 łyżek płatków owsianych
    5 dkg drożdży
    płaska łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    1 kg mąki pszennej typ 650
    1 łyżka siemienia lnianego mielonego
    2-3 łyżki słoneczniku łuskanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb owsiany 1. Do miski wsypać płatki owsiane, zalać ciepłą wodą z mlekiem.
    Dodać pokruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min.
  • Chleb owsiany 2. Następnie dodać siemię i słonecznik, a na koniec mąkę i sól.
    Wyrabiać mikserem z hakami kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
  • Chleb owsiany 3. Piekarnik włączyć na 180 / 190 stopni. Grzałka góra - dół.
    Temperatura pieczenia zależy od piekarnika.
    Przełożyć chlebek do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną
    i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebka wysmarować mlekiem i posypać słonecznikiem lub mąką. Zostawić chlebki do wyrośnięcia w foremkach, aż piekarnik się nagrzeje około 15 -20 minut.
  • Chleb owsiany 4. Piec 1 godzinę. Najlepiej na pierwszej półce od dołu.
    Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągnąć z foremek, żeby chleb nie zaparował.
    Wystudzić na kratce.

Porady

Chlebek za każdym razem może być inny. Można dodać więcej ziaren i mieszać mąki. Najlepiej w proporcjach 800 g. mąki pszennej typ 650 i 200 g. innej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować